Ajankohtaista


 • Enonkosken hiekkatapahtuma kasvaa

  Hiekanveiston II EM-kilpailut Enonkoskella on saamassa kesällä 2017 ennätysmäärän kisailevia maita j[...]

  Jääveistoksista valokuvia

  Tule valokuvaamaan Ice Caveen Kilpailu on tarkoitettu kaikille valokuvaajille – sekä ammattilais[...]

  Ice Cave -luolassa tapahtuu

  Ice Art Shop avaa taidekaupan. Haluatko juhlistaa merkkipäivää, perhejuhlaa, häitä, asiakastilai[...]

  Ice Cavella upea tulevaisuus

  Luolajääveiston I MM-kilpailut ja sen jälkeen jäätaidenäyttely ovat olleet Leppävirralla suuri menes[...]

  Jäänveistäjien kiinnostus ollut valtaisa

  Luolajäänveisto sai nimen Ice Cave. Se kuvaa hyvin sitä jäänveistopaikkaa, mihin 30 kansainvälistä j[...]
 •  
   

  Ajankohtaista

  Enonkosken hiekkatapahtuma kasvaa

  17.06.17

  Hiekanveiston II EM-kilpailut Enonkoskella on saamassa kesällä 2017 ennätysmäärän kisailevia maita ja huipputaiteilijoita. Keskellä kuntaa -toristadionilla kisailee kesä-heinäkuun vaihteessa 13 maan parhaimmat hiekanveistäjät Euroopan mestaruudesta teemanaan ”Suomi 100”. Tuloksena on taidokkaita onnittelulahjoja juhlivalle maallemme. Ja ne ovat kuntalaisten ja matkailijoiden ihailtavissa aina talven tuloon saakka.
  Tapahtuma alkaa avajaismarssilla torstaina 29.6. klo 09.00 ja veistokset valmistuvat sunnuntaina 2.7. klo 12.00, jolloin jaetaan palkinnot.
  Tänä vuonna kilpailuun on valittu seuraavat maat: Belgia, Kreikka, Venäjä, Ukraina, Norja, Valko-Venäjä, Unkari, Viro, Liettua, Tanska, Latvia, Italia ja Suomi. Suomea edustaa hiekkataiteilija Timo Koivisto Porvoosta.
  Hiekkataidetta tulee olemaan sekä varsinaisella stadionalueella että myös eri puolilla kunnan keskustaa, jossa italialainen hiekkataiteilija Francesca Fantino esittelee taitojaan.
  Uutta on myös se, että lapset pääsevät tekemään omalle stadionilleen hiekkaveistoksia, kun Jäälinna ry järjestää leirin paikkakunnan ja kesäasukkaiden lapsille. Tämän viisipäiväisen leirin johtajaksi on saatu tunnettu hiekkataiteilija, opettaja Riitta Matikainen Joroisista.
  Tapahtuman järjestäjinä toimivat savonlinnalainen yhdistys Jäälinna ry ja Enonkosken kunta. Mukana on myös mm Enonkosken Lions-yhdistys, 4 H-yhdistys sekä useita muita yhteistyökumppaneita. Leirin järjestämiseen on saatu ensimmäistä kertaa 3000 euron EU-avustus Piällysmies ry:ltä.
  Veistosalueelle odotetaan kesän aikana käyvän yli 15.000 katsojaa.

  Tiedotusvälineille järjestetään kaksi tiedotustilaisuutta
  – Ensimmäinen tilaisuus perjantaina 30.6. klo 10.00, jolloin jo veistosten yläosat alkavat valmistua ja veistäjät työssään.
  – Toinen tilaisuus sunnuntaina 2.7. klo 11.00, jolloin kaikki veistokset valmiina. Tulosten julkistus klo 12.00.

  Ice Cave -luolassa tapahtuu

  18.03.17

  Ice Art Shop avaa taidekaupan.

  Haluatko juhlistaa merkkipäivää, perhejuhlaa, häitä, asiakastilaisuutta näyttävällä tavalla!
  Nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus. Viikon aikana (22.3. alkaen) Leppävirran Ice Cave luolassa myydään jäästä tehtyjä pöytäkoristeita valmiista malleista tai tilauksesta. Näitä ainutlaatuisia veistoksia veistää kaksi huippuveistäjää, Mongolian maailmanmestari Lkhagvadorj Dorjsuren ja suomenmestari Anssi Kuosa.

  Tilaisuudessa voi seurata veistosten syntyä ja valita oman mieleisensä. Veistokset voidaan säilyttää valmiina ja toimittaa haluttuna päivänä.
  Veistosten hinta on koon ja aiheen mukaan 10 eurosta 300 euroon per kpl.
  Jäälinna ry; Tuomo Jantunen 0400-417272

  Ice Cavella upea tulevaisuus

  12.03.17

  Luolajääveiston I MM-kilpailut ja sen jälkeen jäätaidenäyttely ovat olleet Leppävirralla suuri menestys. Jäänveistäjät kautta maailman ovat ihmetelleet sitä, miksi tällainen luola tulee vasta nyt jäänveistoareenaksi ja jäätaiteen esittelypaikaksi. Toisaalta poikkeuksetta kaikki katsojat ovat ihastuneet luolassa olevaan jäänveistonäyttelyyn, joka vetää katsojia kaikkialta Suomesta ja maailmaltakin. Myös kaikki paikkakunnan ”epäilevät tuomaat” ovat pyörtäneet sanansa ja kannustavat jatkoon.
  Ice Cave jäänveistopaikkana
  ”Olin paikalla, kun maailman parhaat jäänveistäjät astuivat ensi kertaa Leppävirran veistoareenalle sunnuntaiyönä 12.2.. Kun hissi laskeutui luolaan ja veistäjät näkivät kilpailupaikan, kävi porukassa kohahdus ja riemunkiljahdus. Kukaan jäänveistäjä ei voinut kuvitellakaan, että tällaisia olosuhteita ja miljöötä voi olla olemassa ja että sitä vieläpä tarjotaan MM-kilpailujen areenaksi”, kertoo Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen. Tämä kohteen erinomaisuus vahvistui sitten kilpailuviikon aikana päivä päivältä. Siihen vaikuttivat mm. tasapuoliset ja ihanteelliset sääolot, luonnon jään erinomaisuus, veistopaikan sijainti majoitukseen nähden ja tietysti kaikki kisaorganisaation palvelut veistäjille.
  Hyvä tulos näkyi sitten siinä, että yksikään veistos ei romahtanut kisan aikana eikä mikään veistos jäänyt keskeneräiseksi. Henki kisailijoiden keskuudessa oli koko ajan erinomainen ja myös tulokset olivat kaikkien mielestä oikeudenmukaiset. Kilpailupäällikkö Kaj-Erik Fohlin kuvasi tilannetta: ”Se oli kuin yhtä jäänveistoperhettä. Kilpailijat auttoivat toinen toistaan, vaikka jokainen tietysti halusi voittaa…” Olihan mukana joukkueita ja veistäjiä yhteensä 14 eri maasta.
  Amerikkalainen hyvin arvostettu ja paljon veistämistä harrastanut Jess Parrish antoi kiitospuheessaan tunnustuksen kaikkien veistäjien puolesta: ”Nämä Suomen ja Leppävirran järjestämät kisat ovat parhaat, mihin olen koskaan osallistunut. Siihen ovat vaikuttaneet sekä olosuhteet että järjestäjät… Ja mikä ruoka ja kylpylä teillä onkaan!” Jäätaiteilija Parrish matkusti Suomesta suoraan Alaskan jäänveistokilpailuihin ja sanoi vievänsä sinne terveiset Suomen mallikelpoisista järjestelyistä.
  Väkimäärä nousee kymmeniin tuhansiin
  Ice Cavessa on kahden ensimmäisen viikon aikana vieraillut jo m 6160 henkilöä. Se on jopa enemmän, mitä Jäälinna ry:n edustajat arvioivat esittäessään Leppävirran kunnalle yhteistyötä Vesileppiksen kanssa. ”Nämä lukemat osoittavat, että jäätaiteella on kysyntää kaikkialla. Ja tämä taidemuoto on kaikkien mieleen… Ja 20.000 kävijän tavoitteeseen tullaan pääsemään,” vakuuttaa puheenjohtaja Tuomo Jantunen. Jäälinna ry:n ja Hotelli Vesileppiksen puolesta markkinointia tullaan edelleen lisäämään ja perustetaan myös uusia tapahtumia seuraavien kuukausien aikana. Kävijät ovat myös mielissään tämän taidenäyttelyn edullisista lippujen hinnoista. Halvimmillaan liput ovat maksaneet lapsiryhmille 2 euroa ja kalleimmillaan aikuisille 10 euroa.
  Tulevaisuus
  Tämän talven uutuus tulee olemaan ”Maailman ensimmäisen IceArtShopin” perustaminen parin viikon kuluttua jääveistonäyttelyn lomaan. Eikä vaan kenen tahansa jäätaide-esineitä myydä, vaan luvassa on jälleen tunnettujen jäätaiteilijoiden tekemiä erikokoisia jääveistoksia, jotka on helppo kuljettaa kotiin juhlapöytään laitettaviksi.
  MM-kilpailut oli tiukka mitalisijoitusten suhteen. Tuomaristo oli kovan paikan edessä valitessaan palkittuja. Nyt on kuitenkin vielä yksi palkinto jakamatta. Se on kaikkien kilpailijoiden arvostama palkinto eli katsojien valitsema ”yleisöpalkinto”. Siihen on kuvanveistäjä Matti Kurkela taiteillut veistoksen, joka luovutetaan kesäkuussa parhaan veistoksen tehneelle joukkueelle. Jos haluat vielä arvioida parhaan veistoksen, käy luolassa ja täytä arvostelulomake. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 10 palkintoa. Mukana on mm. perheviikko lomaosakkeessa Kiilopäällä.
  Järjestäjät valottavat jo hieman tulevaisuutta ensi talveksi ja tuleville vuosille: ”Varmuudella täällä jatketaan. Ja uusia tuoreita ideoita tuodaan areenalle,” lupaa Vesileppis Liikuntapalveiden toimitusjohtaja Esa Salmiheimo.

  Jäänveistäjien kiinnostus ollut valtaisa

  05.01.17

  Luolajäänveisto sai nimen Ice Cave. Se kuvaa hyvin sitä jäänveistopaikkaa, mihin 30 kansainvälistä jäänveistäjää kokoontuu helmikuussa 2017. Ensimmäinen osuus on ns. ”pakkaajilla”, jotka tekevät luolaan muuria sekä erilaisia kokoontumistiloja sekä lapsille leikkipaikkoja. Nämä olosuhteiden luojat (6 veistäjää) tulevat Latviasta ja Suomesta noin viikkoa ennen MM-kilpailujen käynnistymistä.

  Varsinaiseen kisan osallistuu yhteensä 24 jäänveistäjää. He muodostavat 12 kaksimiehistä /-naisista joukkuetta. Näissä joukkueissa on maailman huippuveistäjiä yhteensä 14 eri maasta. Maat ovat Kiina, Japani, Mongolia, USA, Venäjä/Moskova, Jakutia/Venäjä, Unkari, Ranska, Iso-Britania, Slovenia, Puola, Hollanti, Ukraina ja Suomi.

  Nämä joukkueet on valittu ennakkotehtävien ja kv kilpailuissa menestymisen perusteella, Jokainen joukkue on joutunut esittämään piirroksen tulevasta työstään. ”Suomi 100”.