Ice Cavella upea tulevaisuus

Luolajääveiston I MM-kilpailut ja sen jälkeen jäätaidenäyttely ovat olleet Leppävirralla suuri menestys. Jäänveistäjät kautta maailman ovat ihmetelleet sitä, miksi tällainen luola tulee vasta nyt jäänveistoareenaksi ja jäätaiteen esittelypaikaksi. Toisaalta poikkeuksetta kaikki katsojat ovat ihastuneet luolassa olevaan jäänveistonäyttelyyn, joka vetää katsojia kaikkialta Suomesta ja maailmaltakin. Myös kaikki paikkakunnan ”epäilevät tuomaat” ovat pyörtäneet sanansa ja kannustavat jatkoon.
Ice Cave jäänveistopaikkana
”Olin paikalla, kun maailman parhaat jäänveistäjät astuivat ensi kertaa Leppävirran veistoareenalle sunnuntaiyönä 12.2.. Kun hissi laskeutui luolaan ja veistäjät näkivät kilpailupaikan, kävi porukassa kohahdus ja riemunkiljahdus. Kukaan jäänveistäjä ei voinut kuvitellakaan, että tällaisia olosuhteita ja miljöötä voi olla olemassa ja että sitä vieläpä tarjotaan MM-kilpailujen areenaksi”, kertoo Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen. Tämä kohteen erinomaisuus vahvistui sitten kilpailuviikon aikana päivä päivältä. Siihen vaikuttivat mm. tasapuoliset ja ihanteelliset sääolot, luonnon jään erinomaisuus, veistopaikan sijainti majoitukseen nähden ja tietysti kaikki kisaorganisaation palvelut veistäjille.
Hyvä tulos näkyi sitten siinä, että yksikään veistos ei romahtanut kisan aikana eikä mikään veistos jäänyt keskeneräiseksi. Henki kisailijoiden keskuudessa oli koko ajan erinomainen ja myös tulokset olivat kaikkien mielestä oikeudenmukaiset. Kilpailupäällikkö Kaj-Erik Fohlin kuvasi tilannetta: ”Se oli kuin yhtä jäänveistoperhettä. Kilpailijat auttoivat toinen toistaan, vaikka jokainen tietysti halusi voittaa…” Olihan mukana joukkueita ja veistäjiä yhteensä 14 eri maasta.
Amerikkalainen hyvin arvostettu ja paljon veistämistä harrastanut Jess Parrish antoi kiitospuheessaan tunnustuksen kaikkien veistäjien puolesta: ”Nämä Suomen ja Leppävirran järjestämät kisat ovat parhaat, mihin olen koskaan osallistunut. Siihen ovat vaikuttaneet sekä olosuhteet että järjestäjät… Ja mikä ruoka ja kylpylä teillä onkaan!” Jäätaiteilija Parrish matkusti Suomesta suoraan Alaskan jäänveistokilpailuihin ja sanoi vievänsä sinne terveiset Suomen mallikelpoisista järjestelyistä.
Väkimäärä nousee kymmeniin tuhansiin
Ice Cavessa on kahden ensimmäisen viikon aikana vieraillut jo m 6160 henkilöä. Se on jopa enemmän, mitä Jäälinna ry:n edustajat arvioivat esittäessään Leppävirran kunnalle yhteistyötä Vesileppiksen kanssa. ”Nämä lukemat osoittavat, että jäätaiteella on kysyntää kaikkialla. Ja tämä taidemuoto on kaikkien mieleen… Ja 20.000 kävijän tavoitteeseen tullaan pääsemään,” vakuuttaa puheenjohtaja Tuomo Jantunen. Jäälinna ry:n ja Hotelli Vesileppiksen puolesta markkinointia tullaan edelleen lisäämään ja perustetaan myös uusia tapahtumia seuraavien kuukausien aikana. Kävijät ovat myös mielissään tämän taidenäyttelyn edullisista lippujen hinnoista. Halvimmillaan liput ovat maksaneet lapsiryhmille 2 euroa ja kalleimmillaan aikuisille 10 euroa.
Tulevaisuus
Tämän talven uutuus tulee olemaan ”Maailman ensimmäisen IceArtShopin” perustaminen parin viikon kuluttua jääveistonäyttelyn lomaan. Eikä vaan kenen tahansa jäätaide-esineitä myydä, vaan luvassa on jälleen tunnettujen jäätaiteilijoiden tekemiä erikokoisia jääveistoksia, jotka on helppo kuljettaa kotiin juhlapöytään laitettaviksi.
MM-kilpailut oli tiukka mitalisijoitusten suhteen. Tuomaristo oli kovan paikan edessä valitessaan palkittuja. Nyt on kuitenkin vielä yksi palkinto jakamatta. Se on kaikkien kilpailijoiden arvostama palkinto eli katsojien valitsema ”yleisöpalkinto”. Siihen on kuvanveistäjä Matti Kurkela taiteillut veistoksen, joka luovutetaan kesäkuussa parhaan veistoksen tehneelle joukkueelle. Jos haluat vielä arvioida parhaan veistoksen, käy luolassa ja täytä arvostelulomake. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 10 palkintoa. Mukana on mm. perheviikko lomaosakkeessa Kiilopäällä.
Järjestäjät valottavat jo hieman tulevaisuutta ensi talveksi ja tuleville vuosille: ”Varmuudella täällä jatketaan. Ja uusia tuoreita ideoita tuodaan areenalle,” lupaa Vesileppis Liikuntapalveiden toimitusjohtaja Esa Salmiheimo.