Loistelias mittelö Ice Cavessa 2018

Viime talvena järjestetyt I Luolajäänveiston MM-kilpailut sai innostuneen vastaanoton niin kilpailijoiden, järjestäjien kuin yleisönkin taholla. Kiittelevät viestit sinkoilivat eri puolilla maailmaa kuuluisien jäänveistäjien keskuudessa. Niinpä II MM-kilpailuihin tuli marraskuussa 26 mitä hienointa suunnitelmaa aiheesta ”Luolaelämää kivikaudella”.
Kauko-Idästä jäätaiteilijoita
Järjestäjät valitsivat näiden suunnitelmien perusteella 12 joukkuetta siten, että tulevat jääveistokset jääluolassa edustavat maailman parasta jäätaidetta. Valtaosa veistäjistä saapuu Suomeen Kauko-Idästä eli Japanista, Malesiasta, Kiinasta, Singaporesta, Taiwanilta, Thaimaasta ja viimevuotinen voittaja Mongoliasta. Mutta myös muut tunnetut jäänveistomaat ovat edustettuna kuten USA, Venäjä, Sveitsi, Italia, Puola, Ruotsi ja Suomi. Nämä maat tavoittelevat maailmanmestaruutta viikon kestävässä kilpailussa. Se alkaa paikkojen arvonnalla 3. helmikuuta. Voittajan valitsee kansainvälinen tuomaristo, ja lopputulos on selvillä 10.2. klo 16.00. Myös yleisöllä on mahdollisuus valita oma suosikkinsa viimevuotiseen tapaan. Yleisölle tarjotaan mahdollisuutta myös seurata veistämistä muutamana päivänä kilpailun aikana.
Tämä kilpailu järjestetään ainutlaatuisessa Vesileppiksen jää- ja lumiluolassa noin 40 metriä maanpinnan alapuolella. Jäänveistäjiä tämä paikka ihastuttaa monestakin syystä: siellä sääolot ovat tasaiset ja lämpötila on koko ajan -5 C, veistopaikka on majoituksen ja huollon läheisyydessä ja luolaan saadaan hieno tunnelmallinen valaistus ja aiheenmukainen musiikki. Tällaista luolaa ei löydy mistään muualta maailmassa.
Lasten jäämaailma luolaan
Leppävirran jääluolan sisustaa tänä vuonna Suomen taitavin ja tunnetuin jäänveistoyritys Icemagic Oy kansainvälisine työntekijöineen. Sen taiteellinen johtaja ja ykkösveistäjä on jäänveiston Suomen mestari Anssi Kuosa, joka tunnetaan mm. viime jouluaikaan olleesta Finnairin jäisestä TV-mainoksesta. Tässä luolan sisustamisessa keskitytään tällä kertaa lasten leikkipaikkoihin, joiden uskotaan kiinnostavan kaikkia perheitä. Myös kilpailujoukkueet tuovat omat lapsiaiheiset veistoksensa leikkialueelle.
Yleisölle tarjotaan hieno elämys Vesileppiksen jääluolassa 10.2.2018 alkaen. Viime vuoden katsojamäärä oli 15.300 henkilöä, joka on nyt tavoitteena ylittää. Onhan veistojoukkueet nyt vielä viimevuotisia taitavampia. Perheitä ja matkailijoita houkutellaan myös sillä, että koko luola saa uuden ilmeen. Jääluola on avoinna joka päivä ensi juhannukseen saakka.
Tämän tapahtuman järjestämisestä vastasivat
– Jäälinna ry puheenjohtaja Tuomo Jantunen
– Jäälinna ry kilpailun johtaja Kaj-Erik Fohlin
– Leppävirran kunta elinkeinoasiamies Anu Häiväläinen
– Leppävirran Hyvinvointi- ja liikuntakeskus Leppäkerttu Oy Toimitusjohtaja Esa Salmiheimo
– Sport § Spa Hotel Vesileppis Oy www.vesileppis.fi Toimitusjohtaja Kimmo Rossi