Joensuun Botaniassa ”Jääperhospuisto”

Maailman ensimmäinen perhospuutarha by ice syntyi jouluviikolla 2020 Botanian puutarhan 200 m2:n lasihalliin. Sen seinät peitettiin mustalla kankaalla, jotta kirkkaat jääperhoset erottuvat hienojen LED-värivalojen loisteessa.

Veistoksia syntyi kaikkiaan 20 kpl, ja ne säilyvät ihasteltavina maaliskuulle saakka, koska heti valmistumisen jälkeen alkoi pitkä pakkasjakso. Itse rakennuksessa ei ole pakastuslaitteita, vaan Botania turvautuu tässäkin tapauksessa luonnonmenetelmiin.

Jääperhospuiston suunnittelusta ja työn johtamisesta vastasi helsinkiläinen Anssi Kuosa (Icemagic Oy). Muut taiteilijat olivat Lkhagvadorj Dorjsuren Mongoliasta, Shinichi Sawamura Japanista, Riitta Matikainen Joroisista ja Timo Heikura Joensuusta.

Valaisusta vastasi Botanian omistaja ja valomestari Kari Kola. Tavoitteena on tehdä jäänäyttelystä jokavuotinen tapahtuma ja pitää avajaiset aina Uuden Vuoden aattoiltana.