Kesällä 2016 neljä kansainväistä hiekkakisaa

Hiekanveiston Euroopan mestaruus ratkaistaan Enonkoskella

 Kesä 2016 tuo Euroopan parhaat hiekkataiteilijat Suomeen kisaamaan hiekkataiteessa. Edelliset kesät ovat Enonkoskella osoittaneet, että hiekkataiteella on pystytty elävöittämään kunnan ja  monien muidenkin Suomen kuntien toreja ja rantoja noin puolen vuoden ajaksi. Kyseessä on veistotaide, jota tullaan katsomaan pitkienkin matkojen takaa.

Hiekanveiston ensimmäiset EM-kilpailut käydään Enonkosken uudella toristadionilla kesä-heinäkuun vaihteessa. Tapahtuma käynnistyy avajaismarssilla 30.6. klo 09.00. Veistäjiä on kutsuttu kaikista Euroopan maista. Hakemusten, suositusten ja etukäteissuunnitelmien perusteella mukaan kisaan on valittu 12 maata ja taiteilijaa. Maat ovat Italia, Unkari, Englanti, Hollanti, Venäjä, Tanska, Norja, Ukraina, Viro, Liettua, Latvia ja Suomi. Suomea edustaa viimevuotinen Suomenmestari Riitta Matikainen.

Tapahtuman taiteellinen johtaja on Kimmo Frosti, Lappeenrannan hiekkalinnan linnanherra.

Hiekanveistokilpailua varten tehdään jokaista veistotaiteilijaa varten noin 3 – 4 m3:n hiekkakasa samalla muotilla. Siitä tiukkaan veden kanssa pakatusta hiekasta taiteilijat työstävät oman taideteoksensa noin kolmen vuorokauden aikana.

Hiekka on luonnontuote ilman tukirakenteita tai sideaineita; veden käyttö on hyväksyttyä. Valmiin veistoksen päälle suihkautetaan vesiliukoista liimaa, joka estää veden haihtumisen teoksesta ja takaa hiekkaveistoksen pysymisen pystyssä rankkasateillakin.

EM-kilpailujen Prologi -kilpailu käydään Laukaassa heti Juhannuksen jälkeen ja Post-kisa 4-5 veistäjän kesken Mikkelissä heinäkuun ensimmäisellä viikolla eli 4.-6.7.2016. Tavoitteena on tuoda hiekanveistoa myös seuraavana kesänä Mikkelin asuntomessuille. Silttihiekka tuodaan veistopaikalle läheiseltä hiekkamontulta.

Kaikkiin näihin tapahtumiin on vapaa pääsy ja veistoksia voi käydä katsomassa läpi kesän.

Jo ennen EM-kisoja Jäälinna ry järjestää kansainvälisen hiekanveistokilpailun Särkänniemessä Tampereella. Kisa alkaa 9.6., ja se päättyy 12.6. klo 18.00 palkintojenjakoon. Silloin julistetaan ensimmäistä kertaa Särkänniemen hiekkamestari.