Jäälinna ry


Muutoksia Jäälinna ry:n hallituksessa

Yleinen

Jäälinna ry:n vuosikokouksessa valittiin uusi hallitus. Hallituksessa on nyt kokemusta yhditystoiminnasta, heikan- ja jäänveiston osalta sekä nuorempaa näkemystä. Puheenjohtajaksi valittiin Keijo Kemppinen Enonkoskelta kuten myös Pirjo Hirvonen (varapj) ja Sofia Sopanen. Hallituksessa jatkaa Anssi Kuosa Helsingistä ja uutena jäsenenä Timo Koivisto Porvoosta. Anssi ja Timo ovat pitkän linjan veistäjiä joilla kokemusta sekä jäästä että hiekasta. Sofia on osallistunut hiekanveistoon ensi kertaa vuonna 2015. Pirjo on toiminut tuomarina kahdessa kisassa.
Hallituksen jättää pitkäaikaisin puheenjohtaja Tuomo Jantunen sekä varapj:na toiminut Kaj-Erik Fohlin

Tässä yhteystiedot
Puheenjohtaja Keijo Kemppinen
puhelin 044 3453024
email: keijo.kemppinen (at) saunalahti.fi

Varapuheejohtaja Pirjo Hirvonen
puhelin 040 506 3412‬
email: pirjo.hirvonen(at)priinia.fi

Anssi Kuosa
puhelin 050 602 67‬
email: anssi(at) icemagic.fi

Timo Koivisto
puhelin 040 568 6668
email: timo.koivisto@ppb.inet.fi

Sofia Sopanen
puhelin 045 800 9584
email: sofia.sopanen@gmail.com
Jäälinna ry
Y-tunnus 2289393-8
Pankki: FI665611320131708
OKOOYFIHH

Jään veistäminen.

Jää voi toimia veistosten materiaalina monin tavoin. Vettä voi jäädyttää muotteihin samoin kuin valmistetaan perinteisiä jäälyhtyjä. Tavallisesti jääveistoksia tehdään kuitenkin joesta tai järvestä nostettua jäätä veistämällä tai rakentamalla paloista isompia teoksia. Jäätä veistetään sähkösahalla ja erilaisilla taltoilla. Rakennettaessa liimana toimii jäätyvä vesi. Veistoksen muoto ja viimeistely tehdään taltoilla ja raspeilla.

Jään veistäminen terävällä taltalla on kevyttä. Pakkasella jää on kovempaa, mutta lauhalla ”sitä veistää kuin voita”. Sen sijaan jääpalojen siirtäminen ja nostaminen on raskasta. Maitopurkin kokoinen pala painaa lähes kilon, joten isojen palojen siirroissa ja nostoissa on käytettävä apuna liinoja ja tukkisaksia, joiden avulla jääpalasta saa tukevan otteen. Jäätä voi siirrellä lumisessa maassa myös kevyesti liukuvan vanerilevyn päällä.

Paras jääveistosää on viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä, jolloin jääpalat tarttuvat yhteen nopeasti. Kylmemmässä säässä jää on hauraampaa ja lohkeilevampaa, jolloin veistäjän on oltava varovaisempi.

Lämmin ilma, tuuli ja auringon säteily sulattavat jäätä. Sisätiloissa sulava jää pysyy kirkkaana, mutta auringon säteilyssä jää puikkoontuu tai sohjoontuu. Varjossa ja esimerkiksi lumirakennusten sisällä jääveistokset säilyvät huomattavasti kauemmin kuin auringossa. Joskus sulaminen muodostaa luonnon omia taideteoksia ja yksityiskohtia jääveistoksiin.