Ajankohtaista


 • Sand Carving - Hiekanveisto 2018

  THE THIRD EUROPEAN SAND CARVING CHAMPIONSHIPS (ESCC) IN FINLAND Competition place: Enonkoski in e[...]

  Mongolia voitti, Japani toinen

  Taitava Mongolian joukkue voitti maailmanmestaruuden Leppävirralla Vesileppiksen jääluolassa on k[...]

  The Second Ice Cave Worldchampionships in Finland

  Fantastic Ice Happening in Leppävirta The first Cave Ice Carving World Championship (CICWC) in 2017[...]

  Från vilket land kommer världsmästaren?

  Välkommen till Leppävirta Vintern 2017 ordnades den första VM tävlingen i isskulptering. Det unik[...]

  Loistelias mittelö Ice Cavessa

  Tiedote 15.1.2018 Viime talvena järjestetyt I Luolajäänveiston MM-kilpailut sai innostuneen vasta[...]
 •  
   

  Historia

  Vuonna 1980 Suomen Latu ry aloitti Lumenveiston SM-kilpailujen järjestämisen. Ensimmäinen kilpailu käytiin Jyväskylän Laajavuoressa. Mukana järjestelyissä olivat Matkailun edistämiskeskus ja Rantasipi-hotelliketju. Siitä alkaen kilpailuja on järjestetty joka vuosi. Vuonna 1981 saatiin Suomen Kuvanveistäjäliitto innostumaan asiasta, ja kuvanveistäjät Martti Aiha ja Hannu Siren sekä lumenveistäjä Tuomo Jantunen osallistuivat ensimmäiseen kansainväliseen lumenveistokilpailuun Cortina Dapezossa. Tuloksena oli heti Podium-sijoitus, kun joukkue pokkasi III palkinnon tasokkaassa kilpailussa. Tämän kilpailun töitä ovat nähneet miljoonat katsojat JAMES BOND-elokuvassa ”Only for you eyes”. Vuonna 1982 oteltiin sitten jo Suomessa kansainvälisellä tasolla I Lumenveiston MM-kilpailussa. Paikkana silloin oli Hämeenlinnan Aulanko.

   

  Vuonna 1988 MM-kilpailut järjestettiin Olavinlinnassa ja lähisaarilla. Mukana oli vuosittain 15-25 kolmihenkistä joukkuetta. Olavinlinna oli näyttämönä lumiveistoksille neljänä vuonna peräkkäin, kunnes kisat siirtyivät Moskovaan. Myös Moskovassa Suomen Latu oli järjestelyvastuussa neljänä vuonna. Kisat järjestettiin sekä Punaisella Torilla että Gorkin Puistossa.

   

  1995 lumenveiston lisäksi järjestettiin ensimmäiset Jäänveiston SM-kilpailut Ikaalisissa. Lumenveiston SM-kilpailuja on järjestetty vuosittain kuin myös Jäänveiston SM-kilpailujakin Suomen Ladun toimesta.

   

  2006 kisattiin jo kansainvälisesti jääveistomestaruudesta Olavinlinnassa. JÄÄLINNA oli syntynyt. Pääyhteistyökumppanit olivat Itä-Savo, Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Mainostoimisto HINKU. Vielä vuosina 2007 ja 2008 järjestelyvastuussa oli Suomen Latu ry.
  Vuonna 2009 kaiken takana oli uusi perustettu yhdistys Jäälinna ry. Tuona vuonna joukkueita oli mukana viisi. Seuraavana vuonna eli 2010 Jäälinna teki kilpailukiertueen eri puolilla Suomea. Tapahtumia oli viisi ja joukkueita kuusi. Vuonna 2011 palattiin jälleen Olavinlinnaan, kun saatiin syntymään pitkäaikainen sopimus Museoviraston kanssa.

   

  Vuonna 2012 jäänveistoksia taiteiltiin seitsemän joukkueen voimin. Joukkueet saapuivat Kiinasta, USA/Sveitsistä, Venäjältä, Singaporesta, Espanjan Cataloniasta, Mongoliasta ja Suomesta. Tapahtumapaikkoina olivat vuonna 2012 Mänttä ja Olavinlinna

   

  Vuonna 2013 tapahtumat sijoittuivat Laukaaseen, Heinolaan ja Olavinlinnaan, ja jälleen osanottajamäärä kasvoi yhdellä joukkueella. Kansainvälisyyttä saatiin seuraavista maista: Kiina, Mongolia, Venäjä, USA/Sveitsi, Singapore, Japani, Unkari, Ruotsi ja Suomi. Laukaassa voittaja oli Mongolia, kuten myös Heinolassa. Olavinlinnan kilpailun voitti Japanin joukkue.

   

  Vuonna 2014 tapahtumia oli viidellä paikkakunnalla ja joukkueiden määrä kasvoi jälleen yhdellä. Kyseessä oli II Kansainvälinen Jääfestivaali Heinolassa ja IX Jäälinna Festivaali Olavinlinnassa. Sekä Heinolassa että Olavinlinnassa oli sama voittaja: Venäjän joukkue.

   

  X Jäälinna Festivaali toteutettiin talvella 2015 yhteensä kuudella paikkakunnalla ja mukana oli kaikkiaan 18 veistäjää 10 eri maasta. Kilpailuihin osallistui Heinolan Rantapuistossa 7 joukkuetta ja samoin myös Mikkelin torilla.  Molemmat kilpailut saatiin toteuttaa erinomaisissa olosuhteissa, joskin heti kisojen jälkeen lämpöaalto sulatti veistokset ja liukumäet. Jakutian joukkue vieraili kolmen viikon ajan Suomen eri kolkilla ja teki eri näytöksissä yhteensä lähes 50 eri jääveistosta. Eniten niitä syntyi Lapissa Ivalon, Saariselän, Kiilopään maisemissa.

   

  Vuonna 2016 järjestettiin Jäälinna-kiertue, jonka aikana rakennettiin jäästä ja lumesta reilut 30 jääveistosta yhteensä 7 paikkakunnalla. Lisäksi tehtiin jäästä kunnon liukumäet lasten aktiviseen käyttöön.

   

  Suomen juhlavuosi 2017 oli myös jäänveiston juhlavuosi. Silloin toteutettiin I Luolajäänveiston MM-kilpailut Leppävirran jääluolassa. Joukkueita oli yhteensä 12 kpl ja ne edustivat 14 eri kansakuntaa. Voittajaksi selviytyi Mongolia. Toiseksi tuli Venäjän/Jakutian joukkue ja kolmanneksi nousi Slovenia.
  Tämän lisäksi kisailtiin Mikkelissä ja tehtiin laaja kiertue 14 paikkakunnalla Suomessa. Yleisömäärältään suurin tapahtuma oli Hiihdon MM-kilpailujen yhteydessä tehty jääpuisto kisa-alueella. Kävijöitä arvioitiin olleen vähintään 80.000 henkeä viikon aikana.