Ajankohtaista


 • Hiekkataidetta Enonkoskella

  Koronavapaata taidetta Enonkoskella oli tarkoitus järjestää 5. Hiekanveiston EM-kilpailut juhannuk[...]

  Lisää talvitapahtumia Suomeen

  Talvitapahtumia kautta Suomen Hiihtolomien aikaan maailman parhaita jäänveistäjiä oli näyttämässä t[...]

  Jäälinnan jäänveistokiertue 2020

  JÄÄTÄ LUVASSA HETI Jäälinnan jäänveistokiertue alkaa 6.2. Tuusulasta. Seitsemän paikkakuntaa. Vi[...]

  Ketkä veistäneet muumit?

  On paljon kyselyjä siitä, ketkä ovat tänä vuonna olleet veistämässä muumiluolassa. Työtä tehtiin jou[...]

  Muumijääluola 2020

  Muumijääluolan toinen kausi avasi ovensa 26.12.2019. Tämänkin kauden suosio on osoittautunut valtais[...]
 •  
   

  Historia

  Vuonna 1980 Suomen Latu ry aloitti Lumenveiston SM-kilpailujen järjestämisen. Ensimmäinen kilpailu käytiin Jyväskylän Laajavuoressa. Mukana järjestelyissä olivat Matkailun edistämiskeskus ja Rantasipi-hotelliketju. Siitä alkaen kilpailuja on järjestetty joka vuosi. Vuonna 1981 saatiin Suomen Kuvanveistäjäliitto innostumaan asiasta, ja kuvanveistäjät Martti Aiha ja Hannu Siren sekä lumenveistäjä Tuomo Jantunen osallistuivat ensimmäiseen kansainväliseen lumenveistokilpailuun Cortina Dapezossa. Tuloksena oli heti Podium-sijoitus, kun joukkue pokkasi III palkinnon tasokkaassa kilpailussa. Tämän kilpailun töitä ovat nähneet miljoonat katsojat JAMES BOND-elokuvassa ”Only for you eyes”. Vuonna 1982 oteltiin sitten jo Suomessa kansainvälisellä tasolla I Lumenveiston MM-kilpailussa. Paikkana silloin oli Hämeenlinnan Aulanko, ja mukana järjestelyissä myös Unicef-järjestö. Tapahtuma uutisoitiin näyttävästi mm. Guinessin ”Ennätysten kirjassa”.

   

  Vuonna 1988 MM-kilpailut järjestettiin Olavinlinnassa ja lähisaarilla. Mukana oli vuosittain 15-25 kolmihenkistä joukkuetta. Olavinlinna oli näyttämönä lumiveistoksille neljänä vuonna peräkkäin, kunnes kisat siirtyivät Moskovaan. Myös Moskovassa Suomen Latu oli järjestelyvastuussa neljänä vuonna. Kisat järjestettiin sekä Punaisella Torilla että Gorkin Puistossa.
  Lisäksi Suomen Latu lähetti joukkueitaan useisiin kansainvälisiin kilpailuihin. Niistä suurimmat olivat Japanin Sapporossa, Ranskan Valloiressa, USA:n Alaskassa ja myös Olympialaisten yhteydessä.

   

  1995 lumenveiston lisäksi järjestettiin ensimmäiset Jäänveiston SM-kilpailut Ikaalisissa. Siinä eräänä tärkeänä puuhamiehenä oli Upi Kärri Kemijärveltä. Lumenveiston SM-kilpailuja on järjestetty vuosittain kuin myös Jäänveiston SM-kilpailujakin Suomen Ladun toimesta.

   

  2006 kisattiin jo kansainvälisesti jääveistomestaruudesta Olavinlinnassa. JÄÄLINNA oli syntynyt. Pääyhteistyökumppanit olivat Itä-Savo, Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Mainostoimisto HINKU. Vielä vuosina 2007 ja 2008 järjestelyvastuussa oli Suomen Latu ry.
  Vuonna 2009 kaiken takana oli uusi perustettu yhdistys Jäälinna ry. Tuona vuonna joukkueita oli mukana viisi. Seuraavana vuonna eli 2010 Jäälinna teki kilpailukiertueen eri puolilla Suomea. Tapahtumia oli viisi ja joukkueita kuusi. Vuonna 2011 palattiin jälleen Olavinlinnaan, kun saatiin syntymään pitkäaikainen sopimus Museoviraston kanssa.

   

  Vuonna 2012 jäänveistoksia taiteiltiin seitsemän joukkueen voimin. Joukkueet saapuivat Kiinasta, USA/Sveitsistä, Venäjältä, Singaporesta, Espanjan Cataloniasta, Mongoliasta ja Suomesta. Tapahtumapaikkoina olivat vuonna 2012 Mänttä ja Olavinlinna

   

  Vuonna 2013 tapahtumat sijoittuivat Laukaaseen, Heinolaan ja Olavinlinnaan, ja jälleen osanottajamäärä kasvoi yhdellä joukkueella. Kansainvälisyyttä saatiin seuraavista maista: Kiina, Mongolia, Venäjä, USA/Sveitsi, Singapore, Japani, Unkari, Ruotsi ja Suomi. Laukaassa voittaja oli Mongolia, kuten myös Heinolassa. Olavinlinnan kilpailun voitti Japanin joukkue.

   

  Vuonna 2014 tapahtumia oli viidellä paikkakunnalla ja joukkueiden määrä kasvoi jälleen yhdellä. Kyseessä oli II Kansainvälinen Jääfestivaali Heinolassa ja IX Jäälinna Festivaali Olavinlinnassa. Sekä Heinolassa että Olavinlinnassa oli sama voittaja: Venäjän joukkue.

   

  X Jäälinna Festivaali toteutettiin talvella 2015 yhteensä kuudella paikkakunnalla ja mukana oli kaikkiaan 18 veistäjää 10 eri maasta. Kilpailuihin osallistui Heinolan Rantapuistossa 7 joukkuetta ja samoin myös Mikkelin torilla.  Molemmat kilpailut saatiin toteuttaa erinomaisissa olosuhteissa, joskin heti kisojen jälkeen lämpöaalto sulatti veistokset ja liukumäet. Jakutian joukkue vieraili kolmen viikon ajan Suomen eri kolkilla ja teki eri näytöksissä yhteensä lähes 50 eri jääveistosta. Eniten niitä syntyi Lapissa Ivalon, Saariselän, Kiilopään maisemissa.

   

  Vuonna 2016 järjestettiin Jäälinna-kiertue, jonka aikana rakennettiin jäästä ja lumesta reilut 30 jääveistosta yhteensä 7 paikkakunnalla. Lisäksi tehtiin jäästä kunnon liukumäet lasten aktiviseen käyttöön.

   

  Suomen juhlavuosi 2017 oli myös jäänveiston juhlavuosi. Silloin toteutettiin I Luolajäänveiston MM-kilpailut Leppävirran jääluolassa. Joukkueita oli yhteensä 12 kpl ja ne edustivat 14 eri kansakuntaa. Voittajaksi selviytyi Mongolia. Toiseksi tuli Venäjän/Jakutian joukkue ja kolmanneksi nousi Slovenia.
  Tämän lisäksi kisailtiin Mikkelissä ja tehtiin laaja kiertue 14 paikkakunnalla Suomessa. Yleisömäärältään suurin tapahtuma oli Hiihdon MM-kilpailujen yhteydessä tehty jääpuisto kisa-alueella. Kävijöitä arvioitiin olleen vähintään 80.000 henkeä viikon aikana.
  Jääluolassa vieraili juhannukseen mennessä 15.300 henkilöä.
  XXIII Jäänveiston SM-kilpailut järjestettiin Kerimäellä.

   

  Kansainvälinen jäänveisto jatkui Leppävirran Ice Cavessa helmikuussa 2018, kun järjestimme II Luolajäänveiston MM-kilpailut. Mukaan valittiin joukkueita pääosin Kauko-Idästä. Aiheena oli ”Kivikauden luolaelämää”. Ongelmana oli löytää kunnollista jäätä. Sitä nostettiin sekä Heinolasta että Leppävirralta. Molemmissa paikoissa teräsjään paksuus oli vain 15 – 20 cm. Niinpä jouduttiin turvautumaan jään ostamiseen Lapista Levin Lainionjoelta, josta tuotiin yksi täysi rekkakuormallinen, Tämän avulla kisat saatiin järjestettyä kohtuullisen hyvin. Voittaja oli jälleen Mongolia. Toiseksi selviytyi kuuluisa Japanin joukkue ja kolmanneksi USAn ja Sveitsin joukkue.
  Ice Caven jäänäyttely keskeytyi huhtikuussa, kun luolan jäädytyskoneistoon tuli vika ja lämpötila luolassa nousi +-0 C:een. Mutta seuraavan vuoden kisoja varten nostetut jääpalat säilyivät suojattuna yllättävän hyvin.
  XXIV Jäänveiston SM-kilpailut järjestettiin Juukassa.